Samo zdrówko 🙂
Bardzo łatwe w przygotowaniu w każdych warunkach- składniki wystarczy wymieszać widelcem, przełożyć na blachę i upiec.
A no i najważniejsze- zjeść z uśmiechem!!! 😀
Jeżeli do ciastek będziemy używać tylko gorzkiej czekolady, można zrezygnować z kakao.
Przepis Pani Dorotki z Moich wypieków, z drobnymi zmianami.
Składniki na 18 sztuk:
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 150 g czekolady (100 g gorzkiej + 50 g mlecznej)
- 70 g roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g drobno posiekanej czekolady (50 g gorzkiej+ 50 g mlecznej)
Wykonanie:
Jajko rozbełtać z cukrem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do masy jajecznej wraz z masłem i dokładnie wymieszać. Do masy dodać kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę i całość dokładnie wymieszać.
Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem kłaść po łyżce ciasta (po 9 łyżek na blachę, w sporych odstępach), wstawić do piekarnika i piec przez 10- 13 minut w temperaturze w 180 ºC .
Ciastka najlepiej studzić na kratce, a następnie schrupać.
Smacznego 🙂
Comment
Wyjątkowy blog. Szkoda że rzadko spotyka się takich stron w internecie.
Zapisuję stronę do ulubionych, oby tak dalej! 🙂