Cz. I
Składniki na 48 rogalików:
– pół szklanki mleka
– 60 g świeżych drożdży
– 4 łyżki cukru
– 3 szklanki mąki
– 250 g masła/ margaryny
– pół szklanki śmietany 12%
Dodatkowo:
– słoiczek powideł/ twardej marmolady
Wykonanie:
Na samym początku zrobić rozczyn- dokładnie wymieszać ze sobą drożdże, lekko ciepłe mleko (nie może być za gorące) i łyżkę cukru i zostawić na ok 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę, cukier i masło/ margarynę lekko wyrobić. Następnie dodać śmietanę i rozczyn i dopiero teraz zademonstrować swoją siłę w pełni, poprzez dokładne i energiczne zagniecenie ciasta (powinno się troszkę kleić), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 1 i 1/2 godziny.
Cz. II
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 równych części. Formujemy je w kulki, obtaczamy w mące, aby się nie skleiły i 5 układamy w miseczce, przekrywamy ściereczką i odstawiamy na bok.
1. Pierwszą kulkę rozwałkowujemy na duże koło (po położeniu talerza obiadowego zostaje ok 1.5 cm)
2. Koło dzielmy na 8 równych trójkątów
3. Obwód każdego trójkąta smarujemy wodą (dzięki temu, przy zawijaniu ładnie się skleją), a na środku kładziemy porcję powideł (łyżeczka)
4. 'Zakrywamy’ powidła i lekko przyciskamy brzegi, aby nic nie wypłynęło na zewnątrz
5- 6.Zawijamy rogaliki
Pieczemy ok 13- 15 minut w temperaturze 180°C
Najlepsze są polukrowane (cukier puder+ sok z cytryny)
Comment
Są rewelacyjne!!! Wyszły przepyszne jak na mój pierwszy raz 🙂