Najlepsze ciasteczka!!! Zdecydowanie moje ulubione 🙂 Są po prostu pyszne- miękkie, lekko kruche, maślane i najlepsze z powidłami 🙂
Składniki na 60 ciasteczek:
- 400 g mąki (+40 g do podsypywania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 250 g margaryny (pokrojona w kostkę, schłodzona)
- 2 żółtka
- sok z ½ cytryny
- ew. 1 łyżka kwaśnej śmietany
- słoiczek powideł/ twardej marmolady
Wykonanie:
Dokładnie wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodać margarynę i szybko wyrobić ciasto do momentu, w którym będzie miało konsystencję kruszonki. Następnie dodać sok z cytryny, żółtka i śmietanę (jeśli używamy) i wyrobić ciasto. Całość zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum 1 h.
Przygotować foremki w 2 kształtach- jedna mniejsza, druga większa. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm (podsypać mąką, aby się nie przykleiło) i wykrawać ciasteczka (po równo oba rodzaje). Większe ciasteczka przełożyć na blaszkę, na każde położyć pół łyżeczki powideł/ marmolady i przykryć mniejszym ciasteczkiem. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec przez 15- 20 minut.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Przeczytałam przepis, sprawdzilam dostępność składników z moim domu i od razu zrobilam!
Pyszne :]
[…] Ciastka z nadzieniem (przepis tutaj) […]