Domowe bułki na hot dogi- czemu nie? 🙂
Składniki na 8 bułek:
-25 g drożdży
-250 ml mleka
-4 szklanki mąki
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżka cukru
-2 jajka
-100 g miękkiego masła
Wykonanie:
Z ciepłego mleka, cukru, soli, szklanki mąki i drożdży zrobić rozczyn (wymienione składniki wymieszać w np. garnku, przykryć ściereczką i zostawić na ok 15 minut do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn będzie gotowy zagnieść wszystkie składniki (można za pomocą maszyny) i ugniatać do momentu , aż ciasto przestanie się kleić do ręki. ciasto odstawić do wyrośnięcia- ok 1h.
Po tym czasie formujemy 8 wałeczków (ja odmierzałam za pomocą wagi- po 120 g każdy), kładziemy na blachę, jeszcze raz przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia- ok 45 minut
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na ok 20 minut.
Podajemy według uznania
Smacznego 🙂
Leave A Reply