Składniki na 12 babeczek:
-250g mąki pszennej (ok 1,5 szklanki)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 jajka
-100g masła/ margaryny
-150g cukru (troszkę ponad pół szklanki)
-pół szklanki kwaśnej śmietany
-skórka otarta z 2 cytryn
-sok z 1 cytryny
Zamiast soku i skórki z cytryn można dodać kilka kropel olejku cytrynowego.
Wykonanie:
Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem za pomocą miksera (do momentu kiedy masa będzie jasna i puszysta), cały czas ucierając dodawać po kolei jajka, sok i skórkę cytrynową (ew. olejek)
Dodać mąkę, proszek i śmietanę, a następnie szybko wymieszać.
Ciasto przełożyć po równo do foremek i piec w 180 ºC do zarumienienia się babeczek, czyli ok 20 minut.
Gdy babeczki są upieczone, wyjąć z formy i wystudzić, a następnie delektować się ich pysznym smakiem 🙂
Polecam do nich również krem cytrynowy.
(Jeśli mamy wątpliwości czy babeczki są już dobre, możemy wbić w jedną drut i szybko wyjąć:
-jeśli będzie na nim ślad surowego ciasta, to znaczy, że babeczki muszą się jeszcze chwilkę podpiec,
-jeśli drut będzie ‚czysty’ do babeczki są gotowe)
Leave A Reply