• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • listopad 2018
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « paź   gru »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Kandyzowana skórka pomarańczowa

27 listopada 2018

Niesamowicie aromatyczna i pyszna! Prawdę mówiąc nigdy nie przepadałam za skórką pomarańczową i kiedy była wymieniona w jakimś przepisie to ją po prostu omijałam. Twarda niczym kamień, mała, pomarańczowa bryłka o tak sztucznym jak się tylko dało smaku nie wzbudzała w ogóle mojej sympatii. Długo jednak chodziła za mną myśl, że skoro tak dużo osób ją uwielbia, to coś w tym musi być. Właśnie dlatego postanowiłam przygotować ją samodzielnie. Nie ukrywam, że ilość etapów i ich długość, ani trochę nie zachęca do pracy, jednak ten smak wynagrodzi wszystko 🙂

Skórka z przepisu ma cudowny, głęboki i naturalnie pomarańczowy aromat, przepiękny kolor; aksamitną, mięciutką teksturę i jest po prostu pyszna ! Moje pierwsze podejścia do samodzielnej kandyzacji zaczynałam od 2-3 pomarańczy, jednak znikały one zdecydowanie zbyt szybko 🙂 Teraz skórkę z każdej pomarańczy pojawiającej się w naszym domu wkładam do woreczka w zamrażalniku i gdy tylko zbierze się większa ilość kandyzuję. Polecam serdecznie !

Jeżeli po kandyzacji zostanie Wam syrop można go użyć do herbaty, lukru (absolutnie przepyszny!) lub aromatu do ciasta 🙂

Rady:

  • skórka nie może zbyt mocno bulgotać, zazwyczaj smażę ja na małym ogniu (3-4/ 9) inaczej może wyjść scukrzona
  • w trakcie kandyzowania należy uniknąć mieszania, to również zapobiega późniejszemu scukrzeniu
  • należy jak najdokładniej oddzielić białą część pomarańczy i się jej pozbyć, ponieważ to ona sprawia, że skórka staje się gorzka; zawsze jednak zostawiam cieniutką warstwę (całego nigdy nie udało mi się pozbyć) i skórka nie jest gorzka lecz bardziej mięsista;
  • skórkę należy przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce (baaardzo długo)

 

Składniki:

  • Skórka z 8 pomarańczy, pokrojona na ćwiartki
  • 2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • woda do obgotowania skórek

W większym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić skórki i gotować przez 5 minut. Skórki odcedzić, wymienić wodę na świeżą i ponownie gotować skórki przez 5 minut. Odcedzić na sitku i zostawić na chwilkę do wystudzenia.

Delikatnie, za pomocą łyżeczki usunąć białą część pomarańczy i ją wyrzucić. Oczyszczone skórki pokroić w drobną kostką.

W garnuszku umieścić wodę (1/3 szklanki) z cukrem i doprowadzić do wrzenia (cukier musi się rozpuścić). Wrzucić skórkę i gotować na małym ogniu 35- 45 minut. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny.

Skórkę odcedzić z nadmiaru syropu i umieścić w słoiczku. Przechowywać w lodówce.

Smacznego !

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bakaliebez jajekkandyzowana skórka pomarańczowapomarańczeskórka pomarańczysok z cytryny
Share

Boże Narodzenie  / Inne  / Pączki  / Pierniki i pierniczki  / Przetwory: dżemy i kremy  / Tłusty Czwartek

Zuzia

You might also like

Sernik królewski
8 kwietnia 2020
Sałatka z rukolą, gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi
11 września 2019
Pierogi z truskawkami
14 czerwca 2019

4 komentarze


Puszysty sernik świąteczny – Najlepsze Smakołyki
16 December 2018 at 11:55
Reply

[…] i ten wyjątkowy smak ! Wypełniony dużą ilością rodzynek i domowej skórki pomarańczowej (tutaj przepis). Zapraszam […]



Piernik litewski – Najlepsze Smakołyki
18 December 2018 at 15:06
Reply

[…] g bakalii (orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina, […]



Bbbbb
26 October 2023 at 22:32
Reply

czy zamiast zwykłego cukru s0rawdzi się zamiennik np. erytrol??



    Zuzia
    23 November 2023 at 16:15
    Reply

    Obawiam się, że nie. Cukier poza słodyczą ma tutaj zadanie konserwujące

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    listopad 2018
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « paź   gru »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...