• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Ciasteczka czekoladowe brownie
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Drożdżowe faworki
    Najlepsza szarlotka (z prażonymi jabłkami)
    Tiramisu z Bake Off- Ale ciacho!
    Mini serniczki Oreo na zimno
    Pączki z malinami
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
Chleb razowy ze słonecznikiem
22 maja 2018


Dziś przepis na klasyczny razowiec ze słonecznikiem. Wilgotny, sprężysty miąższ zamknięty w niesamowicie chrupiącej skórce. Jest to jeden z łatwiejszych i szybszych przepisów (nie licząc jednego wyrastania). Nie trzeba go wyrabiać, ani składać co 50 minut. Składniki wystarczy wymieszać, od razu przełożyć do foremki, zostawić do wyrośnięcia i upiec. Chleb utrzymuje świeżość przez kilka dni (5-6). 

Chleb rośnie na zakwasie. Przed przystąpieniem do przygotowywania chleba należy dokarmić go i zostawić na 4- 12 godzin, aby się ‚przerobił’- po tym czasie będzie gotowy do użycia (aktywny). Jeżeli jeszcze nie macie zakwasu zapraszam tutaj po przepis 🙂

Składniki:

  • 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 280 g mąki pszennej chlebowej
  • 350 ml wody
  • 100 g ziaren słonecznika (podprażony na suchej patelni)
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • słonecznik do posypania

Foremkę o wymiarach 28x 8 cm wysmarować masłem (lub margaryną do pieczenia) i oprószyć bułką tartą (lub mąką/ kaszą manną) albo wyłożyć papierem do pieczenia.

Zakwas i wodę dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z solą i dokładnie mieszać. Na końcu wmieszać słonecznik. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i posypać dodatkowym słonecznikiem. Przykryć folią spożywczą i zostawić, aż ciasto wyrośnie na wysokość foremki.*

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ºC  przez 55 minut, następnie wyjąć z foremki i piec jeszcze 10 minut w 180 ºC.

Chleb wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do wystygnięcia.

Smacznego !

 

*w ciepłym miejscu 3-4 godziny, w temperaturze pokojowej ok 6 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, jednak nie powinno przerosnąć-  urosnąć zbyt mocno, ponieważ zapadnie się w trakcie pieczenia.

 

Podziel się:

  • Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na Facebooku(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na Google+(Otwiera się w nowym oknie)

Podobne

mąka pszenna chlebowamąka żytnia razowasłonecznikvegezakwas
Share

Chleby  / Wytrawne  / Z Polski  / Zdrowo

Zuzia

You might also like

Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
7 lutego 2019
Domowy chleb pszenny (z Vermont)
8 listopada 2018
Chleb pszenny z miodem na zakwasie
14 maja 2018

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Ciasteczka czekoladowe brownie
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Drożdżowe faworki
    Najlepsza szarlotka (z prażonymi jabłkami)
    Tiramisu z Bake Off- Ale ciacho!
    Mini serniczki Oreo na zimno
    Pączki z malinami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny marchew migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Maj 2018
    P W Ś C P S N
    « Kwi   Cze »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły