Ekspresowy i puszysty piernik 🙂 Tym razem zapraszam was na ciasto z dodatkiem kakao i kawy, które pogłębiają smak tradycyjnego piernika. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu- składniki wystarczy wymieszać i przełożyć do formy. Przed pieczeniem można dodać do niego bakalie, orzechy, a po wystudzeniu przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową. Smacznego!
Składniki:
- 100 g masła lub margaryny do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 1 łyżka kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kawy
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
Keksówke o wymiarach 12 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku umieścić masło, cukier oraz miód i podgrzać do rozpuszczenia.
W misce wymieszać mleko z jajkiem, dodać masę miodową oraz wszystkie suche składniki i całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przełożyć do foremki i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego:)
Leave A Reply