Moje ulubione śniadanie w ostatnich dniach! Placuszki są niesamowicie proste i szybkie do przygotowania. Do tego pyszne, lekkie i puszyste 🙂 Uwielbiam je „na sucho”, z konfiturą morelową lub miodowym twarożkiem. Borówki możecie zastąpić innymi owocami.
Składniki:
- 160 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki jagód lub borówek
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać masło (lub olej, można zrobić je również bez tłuszczu).
Łyżką umieścić porcje ciasta na gorącej patelni i smażyć na średnim ogniu po kilka minut z jednej i z drugiej strony do zarumienienia.
Podawać z dżemem, twarożkiem lub konfiturą 🙂
Smacznego 🙂
Leave A Reply