Tym razem przepis zupełnie inny, który odkryła moja Mama 🙂 Korzystamy z niego tak często, że nie mógł nie znaleźć się na blogu (źródło pod przepisem). Szybka w przygotowaniu i genialna w smaku! Dość oryginalne, ale przepyszne połączenie smaków. Zapraszam !
Sałatka:
- porcja rukoli (1 paczka, ok 100g)
- 1 gorgonzola (150 g)
- 1,5- 2 gruszki
- garść orzechów włoskich
Sos:
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Składniki na sos energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gruszki i gorgonzolę pokroić na dość dużą kostkę.
Rukolę dokładnie umyć i osuszyć, a następnie ułożyć na dużym talerzu lub w misce. Na wierzchu poukładać gorgonzolę oraz gruszki. Całość polać sosem i posypać orzechami.
Smacznego !
Sałatkę należy przechowywać w lodówce.
Leave A Reply