Pyszne, urocze mini bułeczki. Wykorzystałam mój ulubiony przepis na rogale z makiem (tutaj). Bułeczki są proste w przygotowaniu, bardzo delikatne i puszyste. Możecie dodać do nich ulubione dodatki np. drobno pokrojone suszone pomidory, słonecznik czy pestki dyni. Zapraszam !
Składniki na 16 bułeczek:
- 400 g +50 g do podsypywania mąki
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 80 g masła, roztopionego
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do posmarowania
- mak, sezam, słonecznik do posypania
W dużej misce umieścić mleko, cukier, drożdże i 4 łyżki mąki (z odmierzonej). Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie do mieszanki dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać całość za pomocą łyżki, a następnie wyrobić (kilka minut). Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na ok 30- 60 minut do podwojenia objętości.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 16 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki, lekko podsypując mąką. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, aby mogły urosnąć. Przykryć ściereczką i zostawić na dodatkowe 15- 20 minut w ciepłym miejscu do napuszenia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 15- 20 minut.
Gotowe bułki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia.
Smacznego !
Leave A Reply