Niezawodne ciasto ! Smakuje absolutnie każdemu i doczekało się największej ilości wariacji (tarta z sosem). Idealne kruche, wspaniała, lekka pianka, solidna porcja kwaśnych owoców i kruszonka ! Świetne na wszelkiego rodzaju uroczystości, w sezonie możecie dodać ulubione świeże owoce, albo wykorzystać zamrożone zapasy (nie trzeba rozmrażać!). Zapraszam 🙂
Tutaj wersja z truskawkami i rabarbarem.
Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła/ margaryny
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu formy, przełożyć do niej i schłodzić jeszcze ok 30 minut.
Schłodzony spód nakłuć widelcem i piec 180 ºC przez ok 15 minut (do zarumienienia). W tym czasie przygotować nadzienie.
Dodatkowo:
- 400 g malin
- 105 g mąki
- 75 g cukru
- 75 g masła
Cukier, mąkę i masło umieścić w miseczce. Rozetrzeć palcami tak, aby powstała kruszonka, odstawić.
Pianka:
- 5 białek
- 200 g cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki oleju
Białka ubić na sztywną pianę (jak przy bezach). Stopniowo zacząć wsypywać cukier cały czas miksując tak długo, aż całkowicie się rozpuści (ok 3- 4 minuty). Zmniejszyć obroty i ciągle miksując wsypać budynie, a następnie wlać cienką strużką olej. Gotową masę przelać na wystudzony spód.
Na wierzch wysypać maliny i przykryć je kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez ok 35- 40 minut w temperaturze 180 °C. Kroić gdy ciasto wystygnie.
Smacznego ! 🙂
Leave A Reply