• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • luty 2019
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728  
    « sty   mar »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Ciasteczka czekoladowe brownie

21 lutego 2019

Nie będę się długo rozpisywać 🙂 Najlepsze ciastka czekoladowe jakie jadłam! Smakują jak najlepsze brownie. Intensywnie czekoladowe, chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w środku.  Idealne  dla fanów czekolady i nie tylko 😉 Zapraszam !

Składniki na 20 ciastek:

  • 240 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g pokrojonej drobno czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)- do dodania na końcu

Czekoladę (240 g) z masłem umieścić w garnuszku i roztopić. Zostawić do przestygnięcia.

Jajka ze szczyptą soli oraz cukier umieścić w misce i ubijać na najwyższych obrotach przez ok 5 minut. Masa musi być naprawdę puszysta i stabilna. Następnie zmniejszyć obroty i wlać roztopioną czekoladę.

Wyłączyć mikser, dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać pokrojoną drobno czekoladę (60 g). Masę przykryć folią i schować do lodówki na 1 godzinę (dzięki temu w trakcie pieczenia ciastka rozleją się, a na wierzchu utworzy się skorupka).

Łyżką do lodów lub zwykłą nakładać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach.

Ciasteczka piec 8- 10 minut w 180°C , w zależności od ich wielkości- ciastka powinny być upieczone na krawędziach, ale wciąż miękkie w środku (jak brownie). Nie należy piec ich za długo, ponieważ gdy wystygną będą twarde.

Po upieczeniu, ciastka należy zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. W tym czasie lekko stwardnieją, nabiorą właściwej konsystencji i będzie można bez problemu zdjąć je z blachy (ciepłe mogą się rozpadać).

Smacznego !

Ciasteczka należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku w temperaturze pokojowej.

Inspiowane tutaj

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

czekolada
Share

Brownie  / Ciasta czekoladowe  / Ciasteczka

Zuzia

You might also like

Tort Piernikowy (piernik drożdżowy)
14 grudnia 2018
Ciasto czekoladowe- ulubione
9 maja 2018
Muffiny czekoladowe, najlepsze
23 kwietnia 2018

4 komentarze


Glass Candle
21 February 2019 at 15:27
Reply

Wyglądają smaaakowicie! Przepis zapisany ”do zrobienia” <3



    Zuzia
    21 February 2019 at 19:22
    Reply

    Bardzo się ciesze ! Nie pożałujesz 😀

Bogusia
2 May 2020 at 00:03
Reply

Przechowywać? Mój ciasteczkowy 16 letni potwór pochłonął wszystkie w ciągu jednego wieczoru



    Zuzia
    2 May 2020 at 20:52
    Reply

    To najlepsza reklama 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    luty 2019
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728  
    « sty   mar »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...