Idealne rogale z makiem ! Puszyste, maślane i koniecznie z dużą ilością zwojów. Są prześlicznie zarumienione, mają lekko chrupiącą skórkę przy końcach i wspaniale puszysty środek. Są dokładnie takie jakie można dostać w piekarni. Ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, ale trochę czasochłonne, jednak efekt wart Waszego trudu ! Zapraszam 🙂
Składniki:
- 400 g +50 g do podsypywania mąki
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 25 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 80 g masła, roztopionego
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do posmarowania
- mak
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ten etap zajmuje ok 7 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok 45 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy kulkę i zostawiamy na 10 minut do odpoczęcia.
Bierzemy pierwszą kulkę i mocno podsypując mąką wałkujemy, tak aby utworzyć długie, cieniutkie, prostokątne placuszki. Gdy placuszki są gotowe czas zabrać się za formowanie rogalików. Na blacie (już nie podsypywać mąką!) ułożyć pierwszy placuszek i jedną krawędź delikatnie zawinąć do środka. Delikatnie trzymając przeciwną krawędź jedną dłonią, zacząć rolować za pomocą drugiej. Końcówkę ciasta zawinąć pod spód, aby rogalik nie rozkręcił się w trakcie pieczenia i uformować rogalika. Gotowe bułeczki układać na blaszce w dużych odstępach.
Tutaj filmik pana Tomka, który świetnie pokazuje jak formować rogaliki (ok 4 minuta)
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem, a następnie zostawiamy do napuszenia na ok 25 minut w ciepłym miejscu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i pieczemy ok 12- 15 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.
Smacznego! 🙂
Źródłoz moimi modyfikacjami
11 komentarzy
[…] urocze mini bułeczki. Wykorzystałam mój ulubiony przepis na rogale z makiem (tutaj). Bułeczki są proste w przygotowaniu, bardzo delikatne i puszyste. Możecie dodać do nich […]
Wyszło pyszne ♥️♥️♥️
Bardzo się cieszę 😀
drożdże świeże czy suszone? 😉
25 g drożdży świeżych, ale mogą być także drożdże suszone- ilość zależy od przelicznika na opakowaniu, przeważnie jedna torebka, czyli 7 g drożdży suszonych 🙂
Cześć! Ile ml mleka?
2/3 szklanki czyli ok 180 ml 🙂
Robiłam te rogale po raz pierwszy, na pewno muszę jeszcze poćwiczyć zawijanie ale smakują rewelacyjnie. Ciasto łatwo się wyrabia, jest delikatne i pięknie rośnie. Świetny przepis.
Bardzo się cieszę 🙂
Zrobiłam te rogaliki po raz pierwszy i jestem zachwycona. Ciasto fajnie się wyrabia, a po upieczeniu są mięciutkie, puszyste i wilgotne w środku. Polecam domownicy byli zachwyceni ❤️
Wspaniale ! Cieszę się, że smakowały 🙂