• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • styczeń 2019
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « gru   lut »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Rogale maślane z makiem

17 stycznia 2019

Idealne rogale z makiem ! Puszyste, maślane i koniecznie z dużą ilością zwojów.  Są prześlicznie zarumienione, mają lekko chrupiącą skórkę przy końcach i wspaniale puszysty środek. Są dokładnie takie jakie można dostać w piekarni. Ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, ale trochę czasochłonne, jednak efekt wart Waszego trudu ! Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 400 g +50 g do podsypywania mąki
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 25 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • mak

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ten etap zajmuje ok 7 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok 45 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy kulkę i zostawiamy na 10 minut do odpoczęcia.

Bierzemy pierwszą kulkę i mocno podsypując mąką wałkujemy, tak aby utworzyć długie, cieniutkie, prostokątne placuszki. Gdy placuszki są gotowe czas zabrać się za formowanie rogalików. Na blacie (już nie podsypywać mąką!) ułożyć pierwszy placuszek i jedną krawędź delikatnie zawinąć do środka. Delikatnie trzymając przeciwną krawędź jedną dłonią, zacząć rolować za pomocą drugiej. Końcówkę ciasta zawinąć pod spód, aby rogalik nie rozkręcił się w trakcie pieczenia i uformować rogalika. Gotowe bułeczki układać na blaszce w dużych odstępach.

Tutaj filmik pana Tomka, który świetnie pokazuje jak formować rogaliki (ok 4 minuta)

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem, a następnie zostawiamy do napuszenia na ok 25 minut w ciepłym miejscu.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i pieczemy ok 12- 15 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.

Smacznego! 🙂

Źródłoz moimi modyfikacjami

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

kwaśna śmietanamakmasło
Share

Bułki  / Pieczywo  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Faworki
2 stycznia 2021
Bajgle
9 kwietnia 2020
Styropian z wiśniami (śmietanowiec)
12 listopada 2018

11 komentarzy


Mini bułeczki pszenne – Najlepsze Smakołyki
15 July 2019 at 11:50
Reply

[…] urocze mini bułeczki. Wykorzystałam mój ulubiony przepis na rogale z makiem (tutaj). Bułeczki są proste w przygotowaniu, bardzo delikatne i puszyste. Możecie dodać do nich […]



Ania
13 April 2020 at 15:27
Reply

Wyszło pyszne ♥️♥️♥️



    Zuzia
    13 April 2020 at 16:42
    Reply

    Bardzo się cieszę 😀

Angelika
26 April 2020 at 16:54
Reply

drożdże świeże czy suszone? 😉



    Zuzia
    27 April 2020 at 13:12
    Reply

    25 g drożdży świeżych, ale mogą być także drożdże suszone- ilość zależy od przelicznika na opakowaniu, przeważnie jedna torebka, czyli 7 g drożdży suszonych 🙂

Gosia
28 April 2021 at 22:17
Reply

Cześć! Ile ml mleka?



    Zuzia
    28 April 2021 at 23:26
    Reply

    2/3 szklanki czyli ok 180 ml 🙂

Ania
21 November 2021 at 22:17
Reply

Robiłam te rogale po raz pierwszy, na pewno muszę jeszcze poćwiczyć zawijanie ale smakują rewelacyjnie. Ciasto łatwo się wyrabia, jest delikatne i pięknie rośnie. Świetny przepis.



    Zuzia
    28 November 2021 at 21:29
    Reply

    Bardzo się cieszę 🙂

Nikola
16 July 2022 at 00:51
Reply

Zrobiłam te rogaliki po raz pierwszy i jestem zachwycona. Ciasto fajnie się wyrabia, a po upieczeniu są mięciutkie, puszyste i wilgotne w środku. Polecam domownicy byli zachwyceni ❤️



    Zuzia
    17 July 2022 at 13:49
    Reply

    Wspaniale ! Cieszę się, że smakowały 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    styczeń 2019
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « gru   lut »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...