Dziś zapraszam Was na klasyczny piernik w trochę innym wydaniu. Puszyste ciasto na drożdżach, które nie wymaga leżakowania, cieniutka warstwa powideł, krem grysikowy i polewa czekoladowa. Możecie go dowolnie ozdobić, ja wykorzystałam pierniczki i suszone pomarańcze, ale przepięknie będą wyglądać też wzory z cukru pudru np śnieżynki. Zapraszam !
Piernik:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 przyprawa do piernika (40g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 25 g drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jajka
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Miód umieścić w garnuszku i powoli podgrzewać, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Zestawić z ognia i zostawić do przestudzenia.
Drożdże wymieszać dokładnie z 1 łyżką drożdży i zostawić na 10 minut do przerobienia. Mąkę wymieszać z przyprawą, cynamonem i sodą.
Jajka z pozostałym cukrem umieścić w misce i ubić na najwyższych obrotach miksera na mocno puszystą i jasną masę (ok 8 minut). Pod koniec ubijania dodać olej, miód i drożdże. Na końcu wmiksować suche składniki (mieszanka z mąką).
Masę przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec w 180 ºC przez 45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto zostawić w formie do wystudzenia. W tym czasie przygotować krem.
Krem:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 5 płaskich łyżek kaszy manny
- 110 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo:
- 3/4 słoika powideł
- 60 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 20 g masła
- pierniczki do dekoracji
W tym czasie zrobić krem. Mleko z cukrem umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Dodać kaszę i mieszając co jakiś czas, gotować na małym ogniu do mocnego zgęstnienia masy (3-5 minut). Przykryć folią i zostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ubić mikserem na jasną puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce dodawać wystudzoną kaszę i ubijać do uzyskania jednolitej puszystej masy.
Czekoladę, mleko (1 łyżkę) i masło (20 g) rozpuścić w kąpieli wodnej* na jednolitą masę.
Całość
Piernik pokroić na 3 równe blaty. Pierwszy umieścić na talerzu i posmarować cienką warstwą powideł i 1/2 kremu z kaszy. Przykryć drugim blatem i ponownie posmarować powidłami oraz przykryć pozostałym kremem. Na wierzchu położyć drugi blat, posmarować go powidłami i polać czekoladową polewą (może być jeszcze gorąca). Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny i przechowywać w lodówce.
Smacznego !
Ciasto najlepiej zostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut przed podaniem.
*Kąpiel wodna– W garnuszku zagotować wodę na wysokość ok 1 cm. Składniki należy umieścić w szklanej/ metalowej misce, a miskę na garnku nad parującą wodą tak, aby nie dotykała wody.
Leave A Reply