Przepyszny ! Przepis idealny jeżeli lubicie smaki proste i klasyczne. Bogaty aromat miodu i przypraw korzennych dodatkowo spotęgowany czarną herbatą. Piernik jest niesamowicie puszysty, mocno rośnie w piekarniku i świetnie się kroi. Możecie dodać do niego garść bakalii i polać czekoladą, jednak da uwielbiam jego prostotę 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki miodu
- 1 łyżka octu
- 1/2 szklanki herbaty (zaparzona z 2 torebek w 1/2 szklanki), przestudzonej
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Miód z olejem umieścić w garnuszku i podgrzać tylko do uzyskania jednolitej masy.
Jajka z cukrem ubić w misce na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę (ok 2 minuty). Dodać miód z olejem, ocet oraz herbatę i zmiksować. Na końcu dodać mąkę z sodą, proszkiem, przyprawą oraz cynamonem i zmiksować tylko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do foremki keksowej (27x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 45 minut w 170 °C (do suchego patyczka). Zostawić do przestudzenia w foremce (ok 10 minut), a następnie wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia na kratce.
Smacznego !
Piernik świetnie smakuje od razu po upieczeniu; należy go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Różnica w kolorze wynika z niedokładnego wmieszania herbaty 🙂
Leave A Reply