Już dawno temu przekonałam się, że ciasta z dodatkiem warzyw są przepyszne, a dodatkowo niesamowicie wilgotne i puszyste. Tym razem nasz nowy jesienny faworyt- ciasto z dyni. Bardzo podobne do sławnego już ciasta marchewkowego, jednak przyznam, że wersja dyniowa jest jeszcze lepsza ! W smaku przypomina bogaty w bakalie oraz aromaty piernik, a dodatkowo jest zadziwiająco lekkie i puszyste. Jego przygotowanie jest bardzo proste- wymaga jedynie miski i łyżki do wymieszania składników, a po niespełna pół godzinie wspaniałych zapachów wypełniających całe mieszkanie możecie cieszyć się kawałkiem przepysznego ciasta. Udekorowałam je lekkim kremem, który idealnie zgrywa się z jesiennymi aromatami ciasta, jednak równie dobrze możecie podać je na sucho 🙂
Przepis jest na foremkę o wymiarach 15x 20 cm lub tortownicę o średnicy 21 cm. Jeżeli chcecie upiec je w tradycyjnej, dużej prostokątnej blaszce należy podwoić ilość składników i wydłużyć czas pieczenia ok 5 minut.
Składniki:
- 200 g puree z dyni (upieczona do miękkości i zmiksowana dynia)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 3/4 szklanki rodzynek i orzechów włoskich (ja dałam w stosunku 2:1)
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dynię, jajka, olej i cukier umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesiane pozostałe suche składniki i połączyć w jednolitą masę. Na końcu delikatnie wmieszać orzechy i rodzynki.
Piec w temperaturze 180ºC przez 23- 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Ciasto pokroić na mniejsze kawałki i udekorować kremem (przepis poniżej)/
Smacznego !
Krem:
- 135 g serka śmietankowego, schłodzonego
- 1/2 szklanki śmietany 30 % lub 36%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki umieścić w misce i ubić na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie gęsta, puszysta i stabilna.
3 komentarze
Wygląda bardzo pysznie
Ciasto przegenialne 🙂 Polecam !
wspaniałe!