Nietrudna w przygotowaniu drożdżówka z dodatkiem masy serowej i czarnej porzeczki prosto z ogródka 🙂 Jest bardzo pulchna i przyjemnie maślana. Dodatek porzeczek świetnie przełamuje klasyczny smak drożdżówki. Do tego obowiązkowo duża porcja kruszonki 🙂 Zapraszam !
Przepis jest na foremkę o wymiarach 15x 20 cm, Jeżeli chcecie upiec je w tradycyjnej, dużej prostokątnej blaszce należy podwoić ilość składników i wydłużyć czas pieczenia o 10 minut.
Składniki:
- 280 g mąki
- 125 ml ciepłego mleka (ok 37°C)
- 15 g drożdży
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 60 g miękkiego masła
- skórka otarta z 1 cytryny
Masa serowa:
- 1 jajko
- 250 g twarogu, zmielonego na sernik
- 1 łyżka cukru
Kruszonka:
- 70 g mąki krupczatki
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 1 i pół szklanki porzeczek (lub innych owoców)
Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 3 łyżki mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie lekko wyrobić (ok 2 minut wyrabiania), najlepiej za pomocą miksera, ponieważ ciasto jest dość płynne.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Składniki na masę serową dokładnie wymieszać.
Z dodatkowych składników zrobić kruszonkę kruszonkę: wkładamy do miseczki mąkę, masło i cukier, a następnie rozcieramy między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto do ok 2/3 wysokości, na wierzchu rozsmarować masę serową, do środka włożyć porcję porzeczek, wyrównać. Wierzch posypać równomiernie kruszonką. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na 15 minut.
Drożdżówkę piec w 180 °C przez ok 40 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).
Smacznego 🙂
Leave A Reply