Zdecydowanie najprostsza i najszybsza drożdżówka jaką miałam okazję robić! Praca jaką wykonujemy przy tym cieście jest absolutnym minimum, niezbędnym dla ciasta drożdżowego. Tylko mieszanie i czekanie na wyrastanie- nic prostszego. Dla mnie jest to kategoria HIT także z innego powodu- jest to jedna z najlepszych drożdżówek jakie jadłam ! Czy istnieje lepsza zachęta? Drożdżówka nie jest mocno wysoka (choć i tak mocno wyrasta, ponieważ ciasta jest naprawdę mało), to dlatego że lubimy ciasta maksymalnie obładowane owocami i kruszonką 🙂 Zapraszam !
Tutaj możecie znaleźć przepis na tradycyjną, wysoką drożdżówkę.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka, ciepłego (ok 35ºC )
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 25 g drożdży świeżych (1/4 kostki)
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 90 g mąki
- 2 szklanki owoców (u mnie szklanka jagód i szklanka brzoskwiń)
Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać pół szklanki mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (30- 60 minut).
Z dodatkowych składników zrobić kruszonkę kruszonkę: wkładamy do miseczki mąkę, masło i cukier, a następnie rozcieramy między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać*. Na wierzchu rozłożyć równomiernie owoce, a następnie kruszonkę. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na 30 minut.
Drożdżówkę piec w 180 °C przez ok 25- 30 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).
Smacznego 🙂
*Najlepiej nasmarować ręce olejem i dłońmi uformować ciasto, dzięki temu nie będzie się kleić.
2 komentarze
uwielbiam drożdżówki 🙂
to tak jak ja <3 drożdżowe znika ekspresowo w niewyjaśnionych okolicznościach 😀