Każdy kto lubi czekoladę, będzie zachwycony tym ciastem 🙂 Ekstremalnie czekoladowe, puszyste, łatwe i co najważniejsze przepyszne ! Idealne jeśli macie ochotę na coś słodkiego. Można upiec także w formie babeczek 🙂 (przepis tutaj)
Jest to przepis na blachę o wymiarach 22 x 16 cm . Jeżeli chcecie je upiec w tradycyjnej, dużej, prostokątnej formie to wystarczy, że podwoicie ilość składników i wydłużycie o kilka minut czas pieczenia.
Składniki:
- 125 g margaryny/ masła
- 60 g gorzkiej czekolady (można dodać mleczną, jednak kolor nie będzie tak intensywny)
- 1/3 szklanki kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Dodatkowo (opcjonalnie)
- 60 g posiekanej czekolady
Formę o wymiarach 22x 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku roztopić margarynę, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać kakao, porządnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
W jednej misce wymieszać pozostałe suche składniki oprócz cukru (mąka, soda, proszek), a w drugiej na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na jasną pianę (ubijać ok 2 minuty). Do masy jajecznej wmiksować wystudzoną masę czekoladową. Następnie na zmianę dodawać suche składniki i śmietanę cały czas ubijając (ciasto powinno być dość gęste). Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę (opcjonalnie). Masę przełożyć do formy i wyrównać.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 35-40 minut do tzw. suchego patyczka i odstawić do wystudzenia.
Smacznego 🙂
Leave A Reply