Deser pachnący jesienią. Nie jest trudny, jednak jego wykonanie wymaga trochę czasu. Pieczone śliwki z cynamonem to połączenie genialne w swej prostocie. Do tego delikatny krem na bazie żółtek i rumu, a całość uwieńczona chrupiącą, cynamonową kruszonką. Coś wspaniałego 🙂
Składniki:
- 500 g śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
- 35 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 25 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (do góry rozcięciem), posypać 1/2 łyżeczki cynamonu i piec w 180 °C przez ok 25 minut (muszą być miękkie). Zostawić do wystudzenia.
Niedużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałe składniki rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wysypać ją na przygotowaną blachę i piec ok 10 minut w 180 °C (aż się zarumieni). Zostawić do wystudzenia.
Krem:
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu
- 1 szklana śmietany 30% lub 36%
Żółtka umieścić w dużej, szklanej misce i roztrzepać na najniższych obrotach miksera. Zwiększyć obroty i stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając- masa powinna wyraźnie zwiększyć swoją objętość i zrobić się jaśniejsza (ok 4-5 minut). Do garnka nalać odrobinę wody (ok 1-2 cm) i zagotować. Zmniejszyć ogień i włożyć na wierzch miskę z żółtkami, tak aby jej dno nie dotykało wody (bo zrobi się jajecznica!). Dodać rum i ciągle ubijać krem nad kąpielą wodną (ok 4-5 minut). Schować do lodówki na 10 minut.
Śmietanę ubić na sztywno. Wyjąć krem, dodać do niego połowę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Dodać resztę śmietany i jeszcze raz wymieszać.
Przygotować 4 szklanki. Na dno każdej ułożyć po równo śliwki (zostawić 4 do dekoracji). Śliwki przykryć kremem i całość schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Przed podaniem wysypać na wierzch kruszonkę i udekorować śliwkami.
Smacznego! 🙂
Leave A Reply