• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • kwiecień 2017
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    « mar   maj »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Mini torciki bezowe z porzeczkami

29 kwietnia 2017

Prześliczne i wspaniałe w smaku! Połączenie słodkiej bezy i wyrazistych w smaku, kwaśnych czerwonych porzeczek. Jedna z moich ulubionych (wielu) kompozycji. Smaki idealnie się dopełniają i świetnie ze sobą współgrają. Sam krem jest stabilny i bardzo dobrze nadaje się do tortów i innych ciast. Ma świetnie wyważony smak, który orzeźwia każdy deser. Torciki dobrze znoszą przechowywanie i trzymają pion, więc można je przygotować wcześniej. Zapraszam ! 🙂

Z podanej porcji wychodzą 4 torciki. Są one dość spore i można zrobić je dwa razy mniejsze (8 torcików).

Blaty bezowe:

  • 3 białka (każde ok 40 g)
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na papierze do pieczenia narysować 12 okręgów, każdy o średnicy ok 10- 12 cm.

W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodajemy sól i  powoli zwiększamy stopień obrotów. Gdy białka będą już zupełnie sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier w kilku turach. Na początku wsypujemy pierwszą część i dokładnie ubijamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dopiero gdy masa będzie gładka, bez widocznych kryształków cukru dodajemy resztę i znów dokładnie ubijamy do gładkości.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz  sok z cytryny i szybko miksujemy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką formujemy 8 okręgów (tradycyjne blaty bezowe). 4 pozostałe okręgi formujemy jak kwiatki- wzdłuż zewnętrznej krawędzi okrągłe kleksy (jak płatki) i jeden duży kleks na środku, tak aby stykał się z 'płatkami’.

Pieczemy w temperaturze 110° C przez ok. 80 minut. Zostawiamy do wystudzenia.

Krem:

  • 300 g czerwonej porzeczki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/4 śmietany kremówki
  • 1 i 3/4 szklanki śmietany kremówki, schłodzonej

Dodatkowo:

  • porzeczki i jagody do ozdoby (mogą być zamrożone)

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić do napęcznienia.

Czerwoną porzeczkę, sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia ok 7 minut. Następnie przetrzeć puree przez sito, usunąć z niego pestki i z powrotem umieścić w garnuszku. Żółtka, mąkę ziemniaczaną i kremówkę (1/4 szklanki) umieścić w małej misce i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Masę przelać do puree i dokładnie wymieszać, a następnie doprowadzić do wrzenia mieszając (masa powinna zgęstnieć).

Krem zdjąć z ognia, dodać do niego namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą (musi dotykać kremu, aby nie zrobić się kożuch) i zostawić do wystudzenia (do temperatury pokojowej).

Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, dodać krem i dokładnie wymieszać.

Cały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.

Wykonanie całości:

Na talerzykach umieścić po jednym blacie bezowym. Pokryć kremem (można także posypać owocami), na wierzchu położyć drugi blat i powtórzyć czynności. Jako trzeci ułożyć blat w kształcie kwiatka, a następnie ozdobić go kremem i owocami. Gotowe !

Smacznego 🙂

Torciki przechowywać w zimnym miejscu.

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bez glutenubez mąkibez tłuszczujagody/borówkimalinyporzeczkiśmietana kremówka
Share

Bake Off- Ale ciacho!  / Bezy  / Ciasta z kremem  / Desery  / HIT  / Torty

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Ciasto dyniowe z malinami
27 października 2021
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    kwiecień 2017
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    « mar   maj »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...