Dzisiaj klasyczna wersja sernika. Przepis kończy cytrynowy cykl na ten miesiąc, bo moja rodzinka cytrynę znienawidzi 😉 Co do sernika, jest klasyczny w 100%. Tradycyjny, mazisty, mocno orzeźwiający i cytrynowy w smaku. Nie potrzebuje żadnego spodu, czy kremu. Jest świetny sam w sobie i tworzy bardzo spójną całość. Idealny dla wielbicieli serników ! Zapraszam 🙂
Składniki:
- 750 g twarogu półtłustego, zmielonego na sernik
- 5 jajek
- 90 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 5 cytryn
- sok z 1,5 cytryny
Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka z cukrem ubić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować do połączenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 °C ok 50 minut- aż wierzch sernika będzie ścięty i sprężysty w dotyku. Zostawić do wystudzenia. Gotowe!
Smacznego 😉
Leave A Reply