Przepisów na ciasto marchewkowe testowałam już wiele, część z nich jest na blogu i są one na prawdę świetne. To ciasto jest połączeniem tego za co uwielbiamy ciasto marchewkowe- bardzo wilgotne i puszyste, wspaniale pachnące przyprawą korzenną, pełne przepysznych dodatków uwieńczone lekkim, subtelnie słonym kremem z serka. Delikatne oraz wspaniałe w smaku i konsystencji. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka startej marchwi
- 1/3 szklanka rodzynek
- 2/3 szklanki pokrojonego na drobną kostkę ananasa
Tortownicę o średnicy 20- 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i przyprawę. W drugiej mleko, olej, cukier i jajka. Zawartość misek połączyć i dodać marchew, rodzynki i ananasa. Ciasto wymieszać tylko do połączenia składników i przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w temperaturze 180ºC przez 45 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Krem*:
- 300 g serka śmietankowego, schłodzonego
- 1/3 szklanki śmietany 30 % lub 36%, schłodzonej
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego, schłodzonego
Wszystkie składniki umieścić w misce i ubić na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie gęsta, puszysta i stabilna (kilka minut).
Ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć krem.
*W przypadku braku mleka skondensowanego zastąpić go śmietaną 30% lub 36%- w takim wypadku do kremu dodać łącznie 2/3 szklanki śmietany i ok 3 łyżki cukru.
6 komentarzy
Mmm, wygląda fantastycznie 🙂
oj tak, jest śliczne 😉
Jaki serek daje Pani do kremu ?
Jaki ser dodaje Pani do kremu ?
Najczęściej używam serek śmietankowy 'Twój Smak’ lub 'Delikate’
Pozdrawiam serecznie 🙂
[…] to wypełnione bakaliami i pokryte kremem z serka śmietankowego i mleka skondensowanego (przepis). To ciasto jest zupełnie inne. Lekkie, puszyste, delikatne i niesamowicie proste w przygotowaniu. […]