• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Cytrynowy puch z malinami
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • grudzień 2016
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « lip   sty »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Piernik ze śliwkami w rumie

19 grudnia 2016

SONY DSC

Ekspresowy, piernik z aromatycznym dodatkiem suszonych śliwek. Ciasto idealne na święta. Nie jest to tradycyjny piernik, który musi dojrzewać, zanim będzie gotowy do degustacji. Możemy się nim delektować od razu po upieczeniu. Ciasto jest puszyste, miękkie, aromatyczne. Dodatek śliwek i rumu świetnie dopełnia klasyczny smak piernika. Zapraszam 😉

Składniki:

  • 250 g suszonych śliwek
  • 3/4 szklanki rumu
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g miodu
  • 50 g margaryny do pieczenia lub masła
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Suszone śliwki pokroić na ćwiartki. Włożyć do miseczki, zalać rumem, przykryć i odstawić na minimum 6 godzin.

Miód, margarynę oraz przyprawę umieścić w garnuszku i podgrzewać, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Zdjąć z palnika i zostawić do przestudzenia na kilka minut.

Jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę (ok 5 minut). Ciągle ubijając, dodać masę miodową, a następnie mleko i mąkę z sodą. Na końcu dodać odcedzone śliwki i 1/4 szklanki pozostałego rumu. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy  o wymiarach 30x 11 cm,wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.

Piec w 170°C ok 60 minut.

Ciasto wystudzić i polać polewą. Schłodzić minimum 3o minut, aby polewa zastygła.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną), posiekanej
  • 4 łyżki śmietanki 30 % lub 36%*

Śmietankę umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Wsypać czekoladę i zostawić na 1 minutę, a następnie dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić.

*Można dodać zamiast śmietany ok 40 g masła- wtedy polewa będzie twardsza.

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

miódprzyprawa do piernikarumsuszone śliwki
Share

Boże Narodzenie  / Pierniki i pierniczki

Zuzia

You might also like

Piernik z kawą
20 grudnia 2021
Ciasto dyniowe z malinami
27 października 2021
Kruche babeczki z orzechami
6 maja 2020

6 komentarzy


Jaglusia
19 December 2016 at 16:41
Reply

Bardzo ciekawy przepis, a blog masz cudowny. Wiele wspaniałych przepisów. W sam raz dla mnie. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/



    Zuzia
    19 December 2016 at 18:02
    Reply

    Bardzo się cieszę i zapraszam do pichcenia 🙂

Arkadiusz
19 December 2016 at 16:50
Reply

Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂



    Zuzia
    19 December 2016 at 18:03
    Reply

    Smakuje jeszcze lepiej 🙂 Pozdrawiam!

Anna
24 December 2020 at 01:04
Reply

Jaki wymiar powinna mieć forma?



    Zuzia
    24 December 2020 at 08:55
    Reply

    Ojej ! Bardzo przepraszam za niedopatrzenie i już poprawiłam 🙂 30x 11 cm

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Cytrynowy puch z malinami
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    grudzień 2016
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « lip   sty »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...