Wspaniałe ciasteczka! Mają przepiękny cytrynowy aromat z lekką nutą kokosa, który czuć w domu . Są bardzo lekkie i delikatne, więc po zjedzeniu jednego, ma się ochotę na następne. Ciastka nie zawiera mąki, ziaren, kasz ani mleka. Idealna propozycja dla osób na diecie Paleo oraz eliminujących gluten.
Składniki na 12 ciastek:
- 1 szklanka wiórków kokosowych (nie mąki!)
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 jajko
- sok i skórka z 1 cytryny
Wiórki kokosowe umieścić w blenderze i zmiksować na mączkę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
W rękach formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce i spłaszczyć. Piec przez ok 12-16 minut w 170°C, do zarumienienia.
Smacznego! 🙂
Ciasteczka
/
Paleo
/
Zdrowo
9 komentarzy
Genialne 😉
Oj tak 😀
Super nawet ich nie skosztowalam 🙁 trzymalam 14 min w 175 stopniach i sie spalił y! Masakra….tym samym nie moge skomentowac czy dobre czy nie ,:(
Moja pierwsza partia też się za mocno spiekła, ale dopiero po 17 minutach 🙁 Dziękuję za informację, wprowadzę zmianę do przepisu i zapraszam do spróbowania jeszcze raz 🙂
Te co się nie spaliły były naprawdę pyszne 🙂
🙂
Wyszły pyszne !!! Zamiast miodu dałam cukier kokosowy 🙂 Dziękuję za przepis :)))
Super 🙂 Świetna alternatywa !
A czym mogę zastąpić olej kokosowy?