• Jagodzianki idealne
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • luty 2016
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    29  
    « sty   mar »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Paleo chlebek z cukinii (niskowęglowodanowy)

12 lutego 2016

SONY DSC

Fenomenalny chlebek dla osób będących na diecie paleo i nie tylko. Jest to bardzo zdrowy zamiennik tradycyjnego pieczywa, który opiera się głównie na warzywach i jajkach. Jego smak różni się od znanego nam chleba, jednak  przypadł nam do gustu. Jest bardzo delikatny i pięknie pachnie. Chlebek nie jest trudny w przygotowaniu i w bardzo łatwy sposób można modyfikować jego smak, dodając przyprawy i zioła. Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na 1 bochenek:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka startych warzyw, dobrze odciśniętych z soku (u mnie 1 duża cukinia i 1 marchewka)
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1/3 szklanki + 1 łyżka mąki lnianej (zmielone siemię lniane)
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki pestek z dyni
  • 3/4 łyżeczki soli
  • dowolne przyprawy- bazylia, zioła prowansalskie

Jajka,masło i ocet umieścić w misce i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez ok 2 minuty. Dodać mąki, sodę oraz przyprawy  i dokładnie wymieszać.Na samym końcu dodać warzywa oraz pestki dyni i jeszcze raz wymieszać.

Całość przełożyć do foremki o wymiarach 22 x 8  cm wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać na wierzchu pestkami dyni.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok 55-65 minut.

Kroić dopiero po wystudzeniu.

Smacznego :)

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bez mąkicukiniamąka kokosowamarchewkasiemię lniane
Share

Chleby  / Paleo  / Zdrowo

Zuzia

You might also like

Sałatka z rukolą, gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi
11 września 2019
Bułki wieloziarniste
11 lipca 2019
Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
7 lutego 2019

3 komentarze


Ada
12 February 2016 at 18:38
Reply

Świetny 😉



    Zuzia
    12 February 2016 at 18:39
    Reply

    Oj tak 🙂

Nika
4 July 2017 at 09:51
Reply

siedzi w piekarniku… zobaczymy co wyjdzie 🙂



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jagodzianki idealne
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    luty 2016
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    29  
    « sty   mar »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...