Fenomenalny chlebek dla osób będących na diecie paleo i nie tylko. Jest to bardzo zdrowy zamiennik tradycyjnego pieczywa, który opiera się głównie na warzywach i jajkach. Jego smak różni się od znanego nam chleba, jednak przypadł nam do gustu. Jest bardzo delikatny i pięknie pachnie. Chlebek nie jest trudny w przygotowaniu i w bardzo łatwy sposób można modyfikować jego smak, dodając przyprawy i zioła. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 1 bochenek:
- 7 jajek
- 1 szklanka startych warzyw, dobrze odciśniętych z soku (u mnie 1 duża cukinia i 1 marchewka)
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1/3 szklanki + 1 łyżka mąki lnianej (zmielone siemię lniane)
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki pestek z dyni
- 3/4 łyżeczki soli
- dowolne przyprawy- bazylia, zioła prowansalskie
Jajka,masło i ocet umieścić w misce i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez ok 2 minuty. Dodać mąki, sodę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.Na samym końcu dodać warzywa oraz pestki dyni i jeszcze raz wymieszać.
Całość przełożyć do foremki o wymiarach 22 x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać na wierzchu pestkami dyni.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok 55-65 minut.
Kroić dopiero po wystudzeniu.
Smacznego
3 komentarze
Świetny 😉
Oj tak 🙂
siedzi w piekarniku… zobaczymy co wyjdzie 🙂