Przygotowania do świąt czas zacząć! Pozostało już tylko 6 tygodni, więc to najlepszy moment na zaczęcie piernika staropolskiego. Ciasto najlepiej zagnieść 4-6 tygodni przed świętami (ewentualnie 2), a upiec kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Jest to mój pierwszy piernik dojrzewający (znaleziony tutaj) i jestem zachwycona. Ciasto ma idealny smak i konsystencję, a wszystkie warstwy idealnie się dopełniają. Musicie spróbować! 🙂
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 350 ml miodu
- 180 g masła
- 700 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 torebki przyprawy do piernika (łącznie 80 g)
Cukier, miód i masło umieścić w garnuszku i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.
Do masy dodać pozostałe składniki i całość starannie wyrobić. Ciasto przełożyć do garnka lub szklanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni.
Pieczenie
Formę o wymiarach 21x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Na blacie rozwałkować pierwszą z nich (resztę najlepiej włożyć na czas przygotowywania do lodówki) na grubość 0,5 cm i przełożyć do formy. Piec ok 15- 20 minut 170ºC. Gotowe ciasto wyjąć i wystudzić. Proces powtórzyć z resztą ciasta.
Gotowe blaty przełożyć powidłami śliwkowymi (3 słoiczki) i masą marcepanową. Ciasto umieścić w formie, przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Odstawić na 3-6 dni w chłodne miejsce.
Piernik pokroić na 3 równe części, polać czekoladą i dowolnie ozdobić. Smacznego! 🙂
Polewa czekoladowa:
- 250 g czekolady, połamanej na mniejsze kawałki (dowolna)
- 150 g masła
Masło pokroić na małe kawałki i razem z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Mieszać od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.
4 komentarze
Zagniotłam podobny – jak co roku – 11 listopada:) Teraz tylko czekać do świąt…
🙂
czy bedzie roznica jak przeloze go w plastikowe(szczelne) opakowanie?
Może być plastikowe opakowanie, jednak ciasto musi 'oddychać’ (inaczej mogłoby spleśnieć), więc należy przykryć je ściereczką lub nakłutą folią. 🙂