• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • listopad 2015
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « paź   gru »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Piernik staropolski

13 listopada 2015

SONY DSC

 Przygotowania do świąt czas zacząć! Pozostało już tylko 6 tygodni, więc to najlepszy moment na zaczęcie piernika staropolskiego. Ciasto najlepiej zagnieść 4-6 tygodni przed świętami (ewentualnie 2), a upiec kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Jest to mój pierwszy piernik dojrzewający (znaleziony tutaj)  i jestem zachwycona. Ciasto ma idealny smak i konsystencję, a wszystkie warstwy idealnie się dopełniają. Musicie spróbować! 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 350 ml miodu
  • 180 g masła
  • 700 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 torebki przyprawy do piernika (łącznie 80 g)

Cukier, miód i masło umieścić w garnuszku i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.

Do masy dodać pozostałe składniki i całość starannie wyrobić. Ciasto przełożyć do garnka lub szklanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni.

SONY DSC

 Pieczenie

Formę o wymiarach 21x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na 3 równe części. Na blacie rozwałkować pierwszą z nich (resztę najlepiej włożyć na czas przygotowywania do lodówki) na grubość 0,5 cm i przełożyć do formy. Piec ok 15- 20 minut 170ºC. Gotowe ciasto wyjąć i wystudzić. Proces powtórzyć z resztą ciasta.

Gotowe blaty przełożyć powidłami śliwkowymi (3 słoiczki) i masą marcepanową. Ciasto umieścić w formie, przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Odstawić na 3-6 dni w chłodne miejsce.

Piernik pokroić  na 3 równe części, polać czekoladą i dowolnie ozdobić. Smacznego! 🙂

Polewa czekoladowa:

  • 250 g czekolady, połamanej na mniejsze kawałki (dowolna)
  • 150 g masła

Masło pokroić na małe kawałki i razem z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Mieszać od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.

SONY DSC

SONY DSC

Źródło

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

miódpowidłaprzyprawa do piernika
Share

Boże Narodzenie  / Pierniki i pierniczki

Zuzia

You might also like

Piernik z kawą
20 grudnia 2021
Ciasto dyniowe z malinami
27 października 2021
Puszysty piernik (herbaciany)
21 grudnia 2018

4 komentarze


Asa
13 November 2015 at 21:37
Reply

Zagniotłam podobny – jak co roku – 11 listopada:) Teraz tylko czekać do świąt…



    Zuzia
    14 November 2015 at 10:09
    Reply

    🙂

asiaa
21 November 2015 at 20:47
Reply

czy bedzie roznica jak przeloze go w plastikowe(szczelne) opakowanie?



    Zuzia
    21 November 2015 at 21:40
    Reply

    Może być plastikowe opakowanie, jednak ciasto musi 'oddychać’ (inaczej mogłoby spleśnieć), więc należy przykryć je ściereczką lub nakłutą folią. 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    listopad 2015
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « paź   gru »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...