Kolejne ciasto dla fanów czekolady. Kruchy ciasteczkowy spód z domieszką kakao, mazisty czekoladowy sernik, pyszne, delikatne jabłka, puszysty mus z mlecznej czekolady i ganache. Bajka 🙂
Składniki na kruchy spód:
- 160 g ciasteczek owsianych (mogą to być również ciastka maślane, herbatniki itp)
- 60 g masła
- 1 łyżka kakao
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Ciasteczka zmiksować blenderem na tzw ‚piasek’. Dodać rozpuszczone masło, kakao i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wysypać na dno tortownicy, przyklepać i wstawić do lodówki na 30 minut.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1 jajko
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 60 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić twaróg, jajko, cukier, mąkę pszenną, ekstrakt i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia.
Masę serową przelać na kruchy spód
Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Schłodzić przez minimum 2 godziny w lodówce.
Mus:
- 330 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 150 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki wrzątku
- 3 jabłka z kompotu*
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
100 ml śmietany umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Wsypać do niej czekoladę i zostawić na 2 minut, a następnie dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Wlać ekstrakt oraz żelatynę i dokładnie wymieszać. Schłodzić do temperatury pokojowej, by sos zgęstniał.
Kremówkę ubić na sztywną masę. Stopniowo, łyżka po łyżce wlać sos czekoladowy, cały czas miksując.
Jabłka ułożyć na wierzchu sernika, a następnie przykryć je musem czekoladowym i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Po tym czasie sernik polać ganache (przepis niżej) z mlecznej czekolady i schłodzić 1 godzinę.
Ganache z mlecznej czekolady:
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
Do małego ganuszka wlać śmietanę kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Schłodzić, by sos zgęstniał.
Bon Appetit!
*Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na połówki. Umieścić w garnku, zalać 1/2 szklanki wody i 2 łyżkami cukru. Gotować przez 8 minut na małym ogniu. Wystudzić.
Leave A Reply