Ciasto które po upieczeniu jest łudząco podobne do francuskiego. Świetny, tańszy i wymagający mniej pracy zamiennik. Nie trzeba przekładać masłem i wałkować cały dzień. Wystarczy zagnieść jak normalne kruche ciasto i schłodzić. Muszę Was jeszcze namawiać? 🙂
Składniki:
-200 ml kwaśnej śmietany 12%
-250 g margaryny
-350 g mąki
Wykonanie:
Margarynę posiekać z mąką do momentu, w którym ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, a następnie dodać śmietanę i szybko wyrobić. Włożyć do miseczki, przykryć i schłodzić (minimum 1 i 1/2 h).
Gotowe 🙂
Przygotowanie ciastek:
Ciasto jeszcze raz wyrabiamy, blat lekko podsypujemy mąką, wałkujemy i wycinamy kształty.Na wierzch każdego ciastka kładziemy nadzienie, zaklejamy boki i pieczemy około 20 minut (aż będą rumiane) w 190ºC
Smacznego!!!
2 komentarze
Jest super 😉 robię identyczne 😉
🙂