Na pewno nie raz próbowaliście upiec brownie. Niestety w moim przypadku efekty nie zawsze były specjalnie zadowalające… Tym razem z czystym sumieniem mogę napisać: ZROBIŁAM IDEALNE BROWNIE 🙂 Moooocno czekoladowe, kleiste i wilgotne. Do tego suszone śliwki. Bajka 🙂 Ciasto idealne na jesienne popołudnie 😉
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 160 g masła
- 300 g suszonych śliwek
- 250 ml czarnej herbaty
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 80 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Suszone śliwki drobno pokroić i namoczyć w herbacie przez ok 30 minut, a następnie odcedzić na sitku.
Czekoladę i masło pokroić na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej*. Lekko przestudzić.
Jajka ubić z cukrem pudrem a jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać powoli czekoladę z masłem. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu wmieszać do ciasta śliwki.
Masę przelać do formy (23 x 37 cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20- 25 minut.
Smacznego! 🙂
*W małym garnku zagotować wodę. Składniki umieścić w metalowej misce, którą należy postawić w garnku z gotującą się wodą.
Źródło: Książka WHITE PLATE
2 komentarze
Wygląda idealnie, nic dodać, nic ująć 🙂
🙂