Bardzo łatwy wbrew pozorom torcik (a właściwie sernik) tiramisu. Najtrudniejszą rzeczą w tym cieście jest odpowiednie przycięcie biszkoptów. Powinny być ścięte leciutko na ukos- dzięki temu nie będą się przewracać,a ich czubki mają wystawać lekko poza formę. Brak jajek nie jest prawie odczuwalny, dzięki czemu smakuje jak tradycyjne tiramisu. Pyszota 🙂
Krem:
- 250 g Mascarpone
- 500 ml kremówki 36%
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
Dodatkowo:
- 2 opakowania biszkoptów Lady Fingers (400g)
- 1/3 szklanki kawy (4 łyżeczki)
- 1/3 szklanki rumu
- kakao do posypania
- 2 łyżki cukru
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę biszkoptów przyciąć na wysokość formy i ustawić przy obręczy (jak na zdjęciu).
Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy, by całkowicie się rozpuściła i odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z cukrem ok 2-3 minuty i dodajemy przestudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze minutkę. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy całość na najniższych obrotach, tylko do chwili dokładnego połączenia się składników. Masę dzielimy na 3 części.
Kawę z cukrem mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy alkohol i przelewamy całość do miseczki. Na spód ciasta wykładamy 1/3 masy serowej, a następnie układamy na niej połowę pozostałych biszkoptów, zamoczonych w kawie. Biszkopty układamy blisko siebie, a następnie obficie posypujemy je kakao. Na biszkopty delikatnie połowę pozostałego kremu. Na wierzchu układamy resztę namoczonych biszkoptów, posypujemy kakao i przykrywamy pozostałym kremem. Sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień ciasto posypujemy kakao.
Smacznego! 🙂
2 komentarze
Jaki idealny!!!!! Mam wszystkie składniki więc zaraz idę robić 🙂
Super, powodzenia 🙂