Składniki na kruchy spód:
- 160 g ciasteczek, np digestive, owsiane, herbatniki
- 60 g roztopionego masła
Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią spożywczą. Ciasteczka zmielić w blenderze na tzw. 'piasek’. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wysypać na dno formy i przyklepać. Schować do lodówki na minimum 30 minut.
Masa serowa:
- 300 g jogurtu greckiego
- 40 g cukru pudru
- 15 g żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- 200 ml schłodzonej śmietany 30% lub 36%
Do wrzątku wsypać żelatynę, a następnie dokładnie i energicznie wymieszać. Wystudzić. Jogurt wymieszać dokładnie z cukrem, cienką strużką wlać żelatynę cały czas mieszając. Śmietanę ubić na sztywno. Masę jogurtową dodać do śmietany i delikatnie wymieszać, a następnie przelać na ciasteczkowy spód. Schłodzić minimum 2h.
Mus czekoladowy:
- 400 ml schłodzonej śmietany 30% lub 36%
- 200 g posiekanej białej czekolady
150 ml śmietanki przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać czekoladę i zostawić na ok 1 minutę. Po tym czasie energicznie wymieszać, do całkowitego roztopienia się czekolady. Przestudzić. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Partiami wlewać roztopioną czekoladę, cały czas dokładnie i delikatnie mieszając.Mus przelać na wierzch ciasta i wyrównać. Ciasto przykryć folią i schować do lodówki na minimum 10 godzin.
Dodatkowo:
- 5 dużych truskawek przekrojonych na pół- na wierzch
6 komentarzy
Zaraz idę robić !
Powodzenia!
Wygląda super 🙂 🙂
🙂
Ojej jakie piekne !!! A czy do musu nie trzeba dodac zelatyny?
Nie ma takiej potrzeby, ponieważ masa gęstnieje pod wpływem zimna dzięki czekoladzie 😉