• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • maj 2015
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « kwi   cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Bułeczki mleczne

7 maja 2015

SONY DSC

Delikatne, z mięciutką skórką i puszystym wnętrzem. Kto ich nie lubi? 🙂 Idealne do wszystkiego: jako tradycyjne kanapki, z dżemem, z masełkiem czosnkowym (moje ulubione!), jako grzanki lub’na sucho’. Są długo świeże, ale najlepsze są te jeszcze ciepłe, od razu z blachy 🙂

P.S. Szybko znikają 😉

Składniki na 10 bułeczek:

  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 60 g masła

Dodatkowo:

  • rozbełtane jajko, do posmarowania

Mleko wlać do garnuszka i podgrzać, powinno być mocno ciepłe, ale nie gorące. Dodać do niego drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15  minut.

Po tym czasie pozostałą mąkę, jajko, masło i rozczyn drożdżowy wymieszać i dokładnie wyrobić. Tutaj nie możemy się spieszyć, ponieważ ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do ręki. Ten etap powinien zająć minimum 10 minut. Z ciasta uformować kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć o ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości ok 10 cm i ułożyć na blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.

Piekarnik nastawić na 190° C . Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika, Pieczemy ok 10- 15 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.

Smacznego! 🙂

5

SONY DSC

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

Share

Bułki

Zuzia

8 komentarzy


MonikaK
8 May 2015 at 09:01
Reply

Ale pięknie wyglądają. Aż chciałby się je zjeść 🙂 🙂



    Zuzia
    8 May 2015 at 09:37
    Reply

    🙂

agula
8 May 2015 at 21:11
Reply

A ja dziś je zrobiłam i wyszły genialne. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji 🙂



    Zuzia
    8 May 2015 at 21:28
    Reply

    Cieszę się 😀

kinga
9 May 2015 at 23:44
Reply

A można użyć świeżych drożdży?



    Zuzia
    10 May 2015 at 09:46
    Reply

    W przepisie są podane świeże drożdże 🙂

Ann
3 March 2016 at 19:33
Reply

Robiłam już kiedyś te bułeczki i wyszły PRZEPYSZNE, dziękuję za przepis! 🙂
Teraz jednak zastanawiam się, jak to zrobić, żeby zdążyć je upiec na rano i zabrać świeżutkie do pracy 😉 Da się jakoś w tym przypadku przetrzymać ciasto przez noc w lodówce? Pozdrawiam 🙂



    Zuzia
    3 March 2016 at 20:09
    Reply

    Bardzo się cieszę 🙂
    Ciasto drożdżowe można wstawić na noc do lodówki (tam urośnie), a rano uformować i dalej postępować z przepisem.
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    maj 2015
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « kwi   cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...