Delikatne, z mięciutką skórką i puszystym wnętrzem. Kto ich nie lubi? 🙂 Idealne do wszystkiego: jako tradycyjne kanapki, z dżemem, z masełkiem czosnkowym (moje ulubione!), jako grzanki lub’na sucho’. Są długo świeże, ale najlepsze są te jeszcze ciepłe, od razu z blachy 🙂
P.S. Szybko znikają 😉
Składniki na 10 bułeczek:
- 125 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 60 g masła
Dodatkowo:
- rozbełtane jajko, do posmarowania
Mleko wlać do garnuszka i podgrzać, powinno być mocno ciepłe, ale nie gorące. Dodać do niego drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie pozostałą mąkę, jajko, masło i rozczyn drożdżowy wymieszać i dokładnie wyrobić. Tutaj nie możemy się spieszyć, ponieważ ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do ręki. Ten etap powinien zająć minimum 10 minut. Z ciasta uformować kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć o ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości ok 10 cm i ułożyć na blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.
Piekarnik nastawić na 190° C . Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika, Pieczemy ok 10- 15 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.
Smacznego! 🙂
8 komentarzy
Ale pięknie wyglądają. Aż chciałby się je zjeść 🙂 🙂
🙂
A ja dziś je zrobiłam i wyszły genialne. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji 🙂
Cieszę się 😀
A można użyć świeżych drożdży?
W przepisie są podane świeże drożdże 🙂
Robiłam już kiedyś te bułeczki i wyszły PRZEPYSZNE, dziękuję za przepis! 🙂
Teraz jednak zastanawiam się, jak to zrobić, żeby zdążyć je upiec na rano i zabrać świeżutkie do pracy 😉 Da się jakoś w tym przypadku przetrzymać ciasto przez noc w lodówce? Pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Ciasto drożdżowe można wstawić na noc do lodówki (tam urośnie), a rano uformować i dalej postępować z przepisem.
Pozdrawiam 🙂