Zawsze chciałam upiec ciasto z owocami, przykryte kratką i w końcu się udało 😉 Padło na sernik, który dzięki dodatkowi owoców smakuje zupełnie inaczej. Możecie użyć dowolnych owoców, u mnie były to maliny. Dzięki wcześniejszemu przygotowaniu tworzą pyszny, lekko kwaśny mus. Całość świetnie się dopełnia. Polecam szczególnie dla dzieci 😉
Kruchy spód:
- 300 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 150 g masła/ margaryny do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki. Formę wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą (sam spód).
1/2 ciasta rozwałkować na wielkość spodu formy i przełożyć do blaszki. Resztę ciasta schować do lodówki; będzie nam potrzebna do kratki. Spód nakłuć widelcem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C . Wyjąć.
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować, tylko do momentu, gdy masa będzie jednolita- nie dłużej.
Na upieczony spód przelać masę serową, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok 30 minut . W tym czasie wyjąć resztę ciasta z lodówki, rozwałkować i wyciąć paski na kratkę.
Po tym czasie wyjąć ciasto i posmarować na wierzchu całą frużeliną (przepis niżej). Na wierzchu ułożyć kratkę i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut.
Gdy sernik będzie gotowy należy go wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 6 h. Dzięki temu sernik będzie łatwiejszy w krojeniu.
Najlepiej smakuje z cukrem pudrem!
Frużelina owocowa:
- 600 g malin, wiśni lub innych owoców
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Owoce, cukier i wodę umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez ok 5 minut. Odlać połowę soku z garnuszka i wymieszać go z mąką ziemniaczaną. Sok przelać do owoców i mieszać do momentu zagęszczenia i ponownego zagotowania się masy.
Smacznego! 🙂
9 komentarzy
Jak zawsze piękny sernik!!!
Ja dziś z córcią zrobię, bo wygląda super. Ona sernika nie lubi, ale ten Twój jej się spodobał 🙂
Powodzenia! 🙂
Wyszedł super 😀 a jak mała wcinała 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Witam serdecznie mam zamiar za chwileczkę zacząć piec ten serniczek tylko nie ma nigdzie informacji na temat wielkości blachy 🙂 a w domu mam aż 3 różnej wielkości 🙂 Pozdrawiam
Rzeczywiście. Wymiary to 39 x 23,5 cm 🙂
Swietny blog, widze po postach, ĹĽe myslimuy o zyciu podobnie:)
china contract manufacturers
Go here for the greatest sourcing consultant now in stock on the market and reasonably priced.