Ciasto, w którym czuć wiosnę 🙂 Owocowy wierzch, polewa z białej czekolady i delikatne ciasto! Pychaaa 🙂 Owocki nie opadają, ponieważ przed pieczeniem owoce układamy na dnie, a po upieczeniu odwracamy ciasto. Dzięki temu na wierzchu tworzy się pyszny mus. Możecie użyć dowolnych owoców, ale przy tych kwaśnych takich jak porzeczki, powinno się je posypać 1-2 łyżami cukru. Pyszności 😉
Składniki:
- 250 g owoców- porzeczek, malin, borówek, jeżyn, śliwek (mogą być zamrożone)
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 jajka
- 120 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g posiekanej białej czekolady
Wykonanie:
Małą tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem lub margaryną i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik nastawi na 180 °C .
Owoce wysypać na na dno i jeśli są kwaśne, posypać 1-2 łyżkami cukru. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, skórkę z cytryny i zmiksować. Na końcu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz czekoladę i dodać do masy maślanej, mieszając tylko do połączenia się składników. Ciasto delikatnie przełożyć na owoce (jest dość gęste), wyrównać, wstawić do piekarnika i piec w 180 °C przez ok 35 minut- do suchego patyczka. Zostawić do wystygnięcia, a następnie odwrócić do góry dnem.
Polewa:
- 80 ml śmietany kremówki
- 50 g posiekanej białej czekolady
Wykonanie:
Śmietanę umieścić w garnuszku i zagotować. Dodać czekoladę mieszać tak długo, aż powstanie gładki sos. Lekko przestudzić i polać ciasto.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
ten kawałek kusi, oj kusi;
🙂
Ciasto jest przepyszne, ale nie wiedziałam ze „do góry nogami” pieczone 🙂
O jakie piękne!!! A owoce należy wcześniej rozmrozić ?
nie ma takiej potrzeby 🙂
świetny przpis wyszło genialne 😀