Jeden z moich pierwszych przepisów, zamieszczonych na blogu. Babka miała być wilgotna, puszysta i mocno cytrynowa. Właśnie taka wyszła 🙂 Zawiera dużą ilość cytryny i dzięki temu pięknie pachnie w całym domu podczas pieczenia (i jedzenia). Nie jest trudna w przygotowaniu, a do tego świetnie smakuje. Idealna na podwieczorek 🙂
Składniki na keksówkę 8 cm x 28 cm:
- 160 g mąki
- 160 g cukru
- 125 g masła/ margaryny
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- szczypta soli
Wykonanie:
Formę wykłądamy papierem do pieczenia. Masło/ margarynę rozpuszczamy w garnku, a następnie odstawiamy do ostudzenia.
Żółtka ubijamy z cukrem na w miarę jasną i puszystą masę, dodajemy mąkę, proszek, wystudzony tłuszcz, skórkę i sok z cytryn, a następnie miksujemy do połączenia się składników (masa powinna być dość gęsta). W drugiej misce (najlepiej metalowej lub szklanej) białka ubijamy z solą na sztywno. Przekładamy je do ciasta i delikatnie mieszamy (nie za szybko, aby białka nie opadły). Ciasto przekładamy do formy.
Pieczemy 35- 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Po upieczeniu można polukrować- pół szklanki cukru+ sok z połowy cytryny.
Smacznego 🙂
12 komentarzy
Zapisuję na święta 🙂
Powodzenia 🙂
Wygląda super!!!
Właśnie takiej babki szukałam 😀
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Dziękuję i również życzę Wesołych Świąt! 🙂
Witam, ja też dołączam sie do fanów tej babki. Klasyk wśród ciast, niby każdy umie, a nie z każdego przepisu wychodzi. Twoja jest idealna, taka jak napisałaś. Gratuluję i pozdrawiam 🙂
Dziękuję 😉
Super przepis!
Milo mi czytac Twoje posty. Dodaja mi humoru.
🙂
Mozna upiec w foremce z kominem???
Oczywiście 🙂 Wydaje mi się, że ta ilość ciasta powinna być odpowiednia dla tradycyjnej formy.
Pozdrawiam
Zuzia