Ostatnio bardzo je polubiłam, ale w nie są zbyt popularne w sklepach. Przepis znalazłam tutaj i przyznaję, że jest świetny 🙂 Paluchy wychodzą idealne. Świetnie nadają się do różnych past, hummusu, zup kremów, albo na 'sucho’. Przed pieczeniem, dla podkręcenia smaku warto je posypać ziarenkami lub startym serem. Pyszne i mocno chrupiące 😉
Składniki na około 20 paluchów:
- 500g mąki chlebowej
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 300 ml ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- sezam, mak, starty ser lub sól do posypania
W małej misce wymieszać drożdże, miód i oleju z 125 ml ciepłej wody. Odstawić na 10 minut do spienienia. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać spienione drożdże i wodę. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przez 8 – 10 minut. (Ja ciasto wyrabiam w thermomixie: 8 minut na pozycji interwał- kłosek)
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 20 części i uformować wałki o długości około 30 cm. Gotowe wałki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą i posypać sezamem, solą lub makiem.
Wskazówki:
- Wałki będą łatwiejsze w formowaniu, jeśli posmarujemy dłonie olejem
- Paluchów nie należy przykrywać folią na noc, ponieważ tracą chrupkość.
Piec w 200°C przez 15 minut, aż będą chrupiące i zarumienione.
6 komentarzy
Super przepis i świetne zdjęcia 🙂
🙂
Ale rowniutkie 🙂
🙂
Co to za mąka chlebowa? Nie można użyć zwykłej pszennej?
Najlepsza będzie mąka pszenna chlebowa typ 750, ale można użyć tradycyjnej, zwykłej pszennej 🙂