Żałuję, że tak późno je zrobiłam- są genialne 😉 Chrupiące i pyszne, najlepsze z cynamonowym cukrem pudrem. Można je podawać na wiele sposobów np. z czekoladą (chocolate con churros), albo z kajmakiem, a kiedyś widziałam w jakimś programie kulinarnym nadziewane churros- oj jak bardzo chciałabym ich spróbować 🙂 Dobre są nie tylko jako przekąska, czy deser, ale jako śniadanie! Zapraszam 😉
Składniki:
- 125 g margaryny (1/2 kostki)
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 średnie jajka
Wykonanie:
Margarynę, wodę i sól umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać mąką i za pomocą drewnianej łyżki szybko i dokładnie wymieszać aż masa będzie całkowicie gładka. Ciasto zdjąć z ognia i teraz uwaga: dodajemy jajka- nie wszystkie na raz, ponieważ wyjdzie jajecznica. Najpierw dodajemy dwa jajka i dokładnie mieszamy najlepiej mikserem do uzyskania jednolitej masy, następnie proszek do pieczenia i trzecie jajko,a potem jeszcze raz dokładnie mieszamy i jeśli masa tego potrzebuje dodajemy kolejne jajko- masa powinna wyglądać jak na zdjęciu.
Podawać według uznania, ale najlepsze są zdecydowanie z cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego 🙂
4 komentarze
wprost uwielbiam te małe cuda!
A z czym? 😀
Muszę zrobić 🙂
Piękne Ci wyszły