Składniki:
- 125 g masła
- 100 g czekolady połamanej w kostki (gorzkiej lub gorzkiej pół na pół z mleczną)
- 240 g konfitury wiśniowej
- 140 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Keksówkę o wymiarach 23x 9 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać mąką, kaszą manną lub bułką tartą.
W garnuszku roztopić masło, a następnie dodać do niego połamaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać konfiturę, cukier, szczyptę soli oraz jajka. Wymieszać do połączenia się składników. Powoli dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec przez 50 -55 minut w 180 °C, do suchego patyczka. A następnie wystudzić
Polewa:
- 80 g czekolady (gorzkiej lub gorzkiej pół na pół z mleczną)
- 40 g masła
Wykonanie:
W garnuszku roztopić masło, a następnie dodać do niego połamaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić. Ciasto polać polewą.
5 komentarzy
Jadłam. 🙂 I z pewnością jeść będę jeszcze nie raz, polecam!
Mmm, wygląda niezwykle apetycznie 🙂
U nas w domu murzynek jest jednym z ulubionych wypieków 🙂 Przepis mam trochę inny.
Miło mi, że mogę nominować Cię do http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,344806264,title,Liebster-Blog-Award,index.html
Ja również kocham murzynka, a tu w tradycyjnej wersji: https://najlepszesmakolyki.pl/2014/05/murzynek/
P.S. Dziękuję za nominację 🙂
[…] Murzynek wiśniowy […]