Wersja wiśniowa zrobiła furorę, więc co powiecie na świąteczną? Piernikowy aromat, pomarańcze i czekolada 🙂 Co tu dużo pisać? Pycha 🙂
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g czekolady połamanej w kostki (gorzkiej lub gorzkiej pół na pół z mleczną)
- 240 g konfitury pomarańczowej
- 140 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Keksówkę o wymiarach 23x 9 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać mąką, kaszą manną lub bułką tartą. Mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia wymieszać.
W garnuszku roztopić masło, a następnie dodać do niego połamaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać konfiturę, cukier, szczyptę soli oraz jajka. Wymieszać do połączenia się składników. Powoli dodać suche składniki i jeszcze raz wymieszać tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec przez 50 -55 minut w 180 °C, do suchego patyczka. A następnie wystudzić
Polewa:
- 80 g czekolady (gorzkiej lub gorzkiej pół na pół z mleczną)
- 40 g masła
Wykonanie:
W garnuszku roztopić masło, a następnie dodać do niego połamaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić. Ciasto polać polewą.
Smacznego
Comment
Wczoraj takiego piekłam, tylko z powidłami śliwkowymi. Poezja 🙂