Pyszne sernikowe łódeczki z nadzieniem malinowym. Z nadzieniem które nie wypływa podczas pieczenia, lecz dzielnie trzyma się brzegów ciastka. Podczas pieczenia serniczek się otwiera tworząc piękną (i nie tylko!) łódeczkę 🙂 Dla dzieci i dorosłych!!! Wszystkim zasmakuje 🙂
Składniki na 8 dużych ciastek:
- 1 płat ciasta francuskiego (275 g)
- 150 g malin
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 200 g twarożku waniliowego (może być twaróg z wiaderka)
- 4 łyżki cukru (lub 1 jeśli twaróg jest słodki)
Dodatkowo:
- rozbełtane jajo lub samo żółtko
- 8 łyżeczek cukru
Wykonanie:
Masa malinowa: Maliny i łyżkę cukru umieścić w garnuszku i zagotować, następnie odlać większość soku do kubeczka, a pod malinami zmniejszyć ogień. Do kubeczka z sokiem dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie aby nie było grudek, dodać do malin szybko wymieszać i zagotować tylko do momentu zgęstnienia. Masę wystudzić.
Piekarnik nastawić na 200ºC.
Zimne ciasto francuskie rozłożyć na blacie i podzielić na 8 równych prostokątów (wzdłuż dłuższej krawędzi na pół, a wzdłuż krótszej na 4 części).
Na środku każdego ciastka położyć po łyżce twarożku (jeśli nie był słodki najpierw go posłodzić) i łyżce masy malinowej (obrazek 1. i 2.). Następnie złożyć pierwszy bok (obrazek 3.) posmarować go wodą, przykryć drugim bokiem (obrazek 4.) i przycisnąć krawędzie krótszego boku ciastek, aby się dobrze zlepiły. Ciastko ponacinać (obrazek 5.). posmarować jajkiem, posypać łyżeczką cukru i ułożyć na blaszce. Proces powtórzyć ze wszystkimi ciastkami.
Blachę wstawić do piekarnika na 20- 25 minut. Gdy ciastka będą upieczone (i rumiane) wyjąć je z piekarnika, wystudzić i zjeść. Smacznego 🙂
5 komentarzy
Dzięki Zuzia za pyszne ciasteczka 🙂 ! Pozdrawiam
Przepis wydrukowany zrobię jak tylko kupię ciasto. Bardzo mi się podobają te łódeczki. 🙂
Musze wyprobowac. mi zawsze nadzienie wypływa 🙁
Też miałam z tym kłopot przy cieście francuskim, ale tutaj nie ma tego problemu 🙂
Faktycznie genialne i proste i szybkie !!!
I nadzienie nie wypływa a to spelnienie moich marzeń 🙂