Na pierwszy ogień idzie łatwiejsza wersja czekoladek- każdy może je przygotować, ponieważ potrzeba do nich jedynie papierowych papilotek do minibabeczek. Banany możemy zastąpić innymi owocami np. truskawkami, kiwi lub malinami. Zapraszam!!! 🙂
Składniki na 12 czekoladek
- 50 g czekolady
- 12 papilotek do minibabeczek
Wykonanie:
Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Każdą z papilotek wysmarować sporą warstwą czekolady (nie może być zbyt cienka, ponieważ ‘skorupki’ się pokruszą), a następnie schować do lodówki/ zamrażalnika do całkowitego stwardnienia czekolady- ok 5 minut. Po kolei wyjąć po jednej czekoladce z lodówki/ zamrażalnika, delikatnie zdjąć papilotkę i z powrotem schłodzić. Tak postąpić ze wszystkimi czekoladkami. Trzeba pamiętać, że jest to dość cienka warstwa czekolady i bardzo szybko się topi w dłoniach, dlatego po ‘odpapilotkowaniu’ powinno się je jeszcze raz schłodzić.
Składniki na wypełnienie
- 150 ml śmietany kremówki (36%)
- 70 g drobno posiekanej czekolady
- ½ banana
- 10 g czekolady (do ozdoby)
Wykonanie:
Śmietanę doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z palnika, dodać czekoladę i dokładnie ją wymieszać. Masę czekoladową ostudzić i schłodzić. Gdy masa będzie miała konsystencję gęstego kremu wyjmujemy i ubijamy ją do momentu w którym otrzymamy puszysty krem, który po obróceniu naczynia z nim nie wypłynie (uwaga, aby nie przebić!). Banana kroimy na 12 plasterków.
Na dnie każdej 'skorupki’ kładziemy plasterek banana, a na nim dekorujemy czekoladki kremem czekoladowym (łyżką, szprycą lub rękawem cukierniczym). Następnie czekoladki układamy na jednym talerzu, a na wierzchu ścieramy czekoladę.
SMACZNEGO!!! 🙂
Comment
Nie można się im oprzeć! Naprawdę rozpływają się w ustach….mniam….Pozdrawiam!