Typowo jesienne ciasto… Kruchy cieniutki spód wypełniony tym, co najlepsze 🙂 Prażone jabłka na miodzie, leciutka, fenomenalna pianka (znana z tej tarty), aromatyczne śliwki i owsiana kruszonka. Wszystko idealnie do siebie pasuje. Świetne do ciepłej herbatki, gdy pogoda za oknem szaleje 🙂 Zapraszam!
Składniki:
- 140 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 75 g margaryny do pieczenia lub masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Formę, jeśli jest taka potrzeba, nasmarować masłem i wysypać mąką.
Pianka:
- 2 białka
- 90 g cukru
- 1 budyń śmietankowy (sam proszek)
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
Białka z solą ubić na sztywną pianę (jak przy bezach). Stopniowo zacząć wsypywać cukier cały czas miksując tak długo, aż całkowicie się rozpuści (ok 3- 4 minuty). Zmniejszyć obroty i ciągle miksując wsypać budyń, a następnie wlać olej.
Jabłka:
- 3 duże jabłka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnuszka jabłka i pozostałe składniki. Całość gotować ok 14 minut, aż jabłka delikatnie zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki cukru
- 80 g margaryny do pieczenia lub masła
Składniki na kruszonkę umieścić w misce i delikatnie wmieszać do uzyskania grudkowej konsystencji.
Dodatkowo:
- 8 śliwek, pokrojonych na ćwiartki
- 2 łyżki bułki tartej
Kruche ciasto położyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość ok 2-3 mm (można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii). Ciasto nawinąć na wałek i przełożyć do formy. Docisnąć, a następnie przejechać wałkiem po brzegu foremki- ciasto będzie idealnie wyrównane. Spód ponakłuwać widelcem.
Tartę przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch groch lub fasolę. Piec 190 ºC przez ok 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i zdjąć obciążenie.
Podpieczony spód wysypać bułką tartą i wyłożyć na niego jabłka. Na wierzchu rozsmarować piankę i ułożyć śliwki. Na końcu rozłożyć równomiernie owsianą kruszonkę.
Formę ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 45- 50 minut w 180 ºC. Zostawić do wystudzenia.
Smacznego !
4 komentarze
Pięknie wygląda! Śliwkowa szarlotka to super pomysł 🙂
Dziękuję 🙂
Wygląda przepięknie! Chyba skuszę się na wykonanie tego ciacha! 🙂
Koniecznie 🙂