• Tiramisu z Bake Off- Ale ciacho!
    Puszysty sernik
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Gofry belgijskie (drożdżowe)
    FIT Muffinki z owocami bez cukru (paleo, bez mleka, bez mąki, bez orzechów)
    Babeczki z malinowym creme patissiere
    Murzynek Babci Halinki
    Kostka malinowy puch
    3 najlepsze przepisy na kruche ciastka
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
Crème Caramel
2 czerwca 2016

SONY DSC 

Crème caramel lub caramel pudding to wspaniały deser na bazie kremu z jajek i mleka oraz karmelu. Jest bardzo podobny do Crème brûlée. W przeciwieństwie do słynnego francuskiego deseru, nie ma on kruchej, karmelowej skorupki, przygotowanej za pomocą palnika, lecz wspaniały, aksamitny sos, który rozpływa się na talerzyku zaraz po wyjęciu z kokilki. Pudding ma galaretkową, delikatną konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z owocami sezonowymi 🙂

Składniki na 5 porcji:

  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Karmel:

  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jajka, żółtka i cukier umieścić w misce i dokładnie wymieszać trzepaczką, do uzyskania jednolitej masy, jednocześnie uważając, aby zbytnio jej nie napowietrzyć. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić na czas przygotowania karmelu, aby odpoczęła.

Kokilki nasmarować masłem.

W garnuszku umieścić wszystkie składniki na karmel. Podgrzewać na średnim ogniu, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję- nie mieszać masy łyżką, lecz od czasu do casu potrząsać garnkiem. Delikatnie zwiększyć ogień i podgrzewać do momentu, gdy karmel będzie miał złocisty, bursztynowy kolor. Zdjąć z ognia i zostawić, aby chwileczkę odpoczął i przestał bulgotać. Gdy znikną bąbelki, karmel przelać do wszystkich kokilek tak, aby przykrył całe dno. Zostawić, żeby lekko stwardniał.

Do kokilek przelać masę jajeczną. Foremki ułożyć w większym naczyniu żaroodpornym. Wlać do niego wrzącą wodę na wysokość ok 1,5 cm. Naczynie przykryć folią aluminiową.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 ° C i piec ok 40-65 minut, aż masa stężeje i w dotyku będzie sprężysta, ale nie płynna. Zostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.

Schłodzony deser delikatnie oddzielić nożem od kokilki, przyłożyć do niej talerz i przewrócić ją do góry nogami. Na talerzyk powinien ‚wyjść’ krem i sos karmelowy.

Smacznego 😉

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Z przepisu Anny Olson.

 

 

Podziel się:

  • Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na Facebooku(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na Google+(Otwiera się w nowym oknie)

Podobne

bez glutenubez mąkibez orzechówwykorzystanie żółtek
Share

Budynie, kisiele, kremy  / Desery  / Dla dzieci  / HIT

Zuzia

You might also like

Nakrapiane makaroniki
5 lutego 2018
Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
29 stycznia 2018
Deser a’la tiramisu
7 listopada 2017

4 komentarze


Ada
2 June 2016 at 17:17
Reply

Obłędne !!!!!



    Zuzia
    2 June 2016 at 17:20
    Reply

    tak 😀

ar
26 March 2017 at 13:06
Reply

a co z mlekiem?



    Zuzia
    26 March 2017 at 14:29
    Reply

    Już dopisane 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Tiramisu z Bake Off- Ale ciacho!
    Puszysty sernik
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Gofry belgijskie (drożdżowe)
    FIT Muffinki z owocami bez cukru (paleo, bez mleka, bez mąki, bez orzechów)
    Babeczki z malinowym creme patissiere
    Murzynek Babci Halinki
    Kostka malinowy puch
    3 najlepsze przepisy na kruche ciastka
  • NAJLEPSZE PĄCZKI- SPRAWDZONE I PYSZNE!

  • FIT PRZEPISY

  • DROŻDŻOWE FAWORKI- EKSPRESOWE PĄCZKI !

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • HIT
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki placki gofry
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Serniki
    • Smak dzieciństwa
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Zdrowo
  • CIASTKA OWSIANE- TRADYCYJNE

  • Tagi

    banany bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem lemon curd maliny marchew migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Czerwiec 2016
    P W Ś C P S N
    « Maj   Lip »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły